Posjet Poljunu

POSJET “POLJUNU”

U sklopu Festivala znanosti s temom “Život” i povodom obilježavanja pedesete obljetnice od utemeljenja od 2. – 6. svibnja 2022. Opservatorij Hvar i Geodetski fakultet, Sveučilište u Zagrebu  organizirao je otvorene dane.

 Djeca Dječjeg vrtića Vanđela Božitković u organiziranim skupinama s odgojiteljicama posjetili su Opservatorij, koji je u narodu poznat po nazivu Poljun.  Djeci je bio poseban doživljaj kada su došli na njega i gledali svoj grad “od gore”. Prepoznavali su pojedine građevine i opisivali po čemu su poznate, opisivali na koji način ih se može prepoznati, gdje je što u gradu, gdje oni žive ……

Uzbuđenje zbog samog dolaska bilo je neopisivo jer su prvi put došli na mjesto koje se nalazi iznad njihovog grada u kojemu žive. 

 Organizatori Festivala  djeci su na zanimljiv i primjeren način objasnili Sunčev sustav. Šetnicom preko Poljuna postavljena je maketa Sunca i svih planeta. Šetajući stazicom od tvrđave  do zgrade s kupolom djeca su zastajala pored postavljenih maketa i učila o veličini,sastavu, izgledu i  boji planeta. Djeci je omogućeno i razgledavanje teleskopa, opažanje Sunca,  a eksploziju koja se događa na njemu gledali su na računalu. O sunčevoj svjetlosti saznanja su stekli gledajući kroz adaptirani spektroskop.   

Kako bi posjet bio što zanimljiviji, ted a bi se djecu  zainteresiralo za astronomiju organizatori su pripremili  iznenađenje. Djeca su ispaljivala rakete pomoću napuhanih balona. Na kraju su organizirali takmičenje čija će raketa brže stići do cilja.

Za vrijeme ovog posjeta djeca su kroz igru animirana, te im je probuđen interes za istraživanjem svemirskih promjena, te će taj isti interes  buditi i nadalje, a znanja  nadograđivati svakodnevno, a možda i jednoga dana i sami postati istraživači.

Posjet Opservatoriju bio je poseban doživljaj za svih, to možemo zahvaliti odličnoj organizaciji djelatnika Opservatorija  kao i hvarskom  DVD-u  koji je organizirao prijevoz.

                                               Veronika Puljić

Leave a comment