Projekt zdrava hrana

Prilikom rada u skupini uočili smo da većina djece je odbijala jesti voće i povrće. Planirali smo potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane, upoznati ih s važnošću zdrave prehrane za njihov rast i razvoj te ih uključiti  u pripreme jednostavnih i zdravih jela s namirnicama.

Uključivanjem  djece kroz razne vrste aktivnosti u pripremi zdravih obroka,poput  svježeg soka ili  voćne salate povećali smo motivaciju za konzumiranjem iste i potakli smo djecu na iskustveno učenje.

Cilj projekta: upoznavanje djece s zdravom hranom

Dobrobit za djecu:

– upoznavanje djece s izgledom, osobinama i vrstama voća i povrća, njihovo razvrstavanje

– poticanje djece na konzumiranje zdrave hrane

– poticanje samostalnosti prilikom pripreme obroka

– razvoj samostalnosti i pozitivne slike o sebi

– razvoj suradničkog učenja među djecom

Aktivnosti:

– istraživanje voća i povrća ( časopisi, fotografije, enciklopedije..)

– životno-praktične, aktivno sudjelovanje u pripremi voćnih salati, voćnog soka, juhe od repe (guljenje, sjeckanje, miješanje)

– radne aktivnosti sijanja, sadnje i zalijevanja povrća (salata, peršin, paprika, rajčica)

– isprobavanje različitih okusa i mirisa

– razvrstavanje voća i povrća na magnetskoj ploči

– posjeta tržnici na Dolcu

– čitanje slikovnica  Djed i repa, Juha od repe, Voće i povrće, Vrlo gladna gusjenica

– slikanje, crtanje  i modeliranje voća i povrća

– uključivanje roditelja u projekt, donosili su voće i povrće iz vlastitog vrta, donijeli su sjeme i sadnice za gredicu

Uključivanjem djece u pripremu zdravih obroka povećali smo motivaciju za konzumiranjem zdrave hrane. Kroz ovaj projekt djeca su učila čineći, samostalno pripremanje hrane pozitivno je djelovalo na dječje samopouzdanje , potaklo ih je na isprobavanje različitih okusa i uživanju u jelu. Stjecala su iskustvo, aktivno su istraživala i promatrala prostore i materijale. Sa svakom novom aktivnošću interes djece se povećavao. Tijekom projekta istraživala su na različite kreativne načine, motiviralo ih je kreativno okruženje i dovoljno maštovitih poticaja, razvijala su sposobnosti kroz životno praktične aktivnosti te su s vršnjacima surađivali i učili.

Roditelji su bili uključeni u projekt donošenjem raznog voća od kojeg smo radili sokove i voćne salate. Brali smo naranče u vrtu jedne mame, zdrave i mirisne plodove iskoristiti ćemo za pravljenje marmelade.

Dječji interes ne prestaje za ovaj projekt. Dolaskom toplijih dana zalijevamo sadnice u gredici, plijevimo travu i veselimo se njihovom rastu. Iz našeg malog vrta koristiti ćemo povrće za konzumiranje zdrave hrane. Nestrpljivo čekamo prve rajčice i paprike.

Leave a comment