Eko vrt u dječjem vrtiću

Došlo je proljeće. Priroda se probudila, cvijeta, zeleni, ali i označava  rad u vrtu.

Odakle dolazi zdrava hrana i što je potrebno da bi je uzgojili? Kako to učiniti, što je sve potrebno?

Odgovore na ta pitanja možemo dobiti ako  sami uzgojimo u našim gredicama  povrće koje ćemo koristiti za prehranu u  vrtiću.  

U skupinama su djeca sijala u malim posudicama razne biljke: zelena  salata, blitva, mrkva, grašak, mahune, peršin, celer, začinsko bilje kao što je ružmarin, bosiljak, …

Rasad tog bilja u gredice čekalo je toplije vrijeme kako bi  raslo u vanjskom prostoru gdje će  toplina sunca i redovno zalijevanje potaknuti brži rast.

Cilj rada djece u skupinama je višestruk. Ne samo da usvajaju spoznaju o tome kako je važna zdrava hrana, prirodno uzgojena već ujedno osviješćuju da je potrebno puno truda, svakodnevnih aktivnosti da povrće  uzgojimo i kako bi bili sigurni da se koristeći ga za hranu  zdravo hranimo. Isto tako djeca će naučiti koristiti alate koji se koriste u povrtlarstvu, razvit će ustrajnost i postupnost praćenja rasta, navodnjavanje, koje će ih uputiti na zaključivanje da voda i sunce potiču rast i razvoj biljke do rasta plodova ukusnih i zdravih u našoj prehrani.

Aktivnostima rada  u eko vrtu nastoji se potaknuti direktan odnos djeteta s prirodom i razvijanje svijesti, te spoznaje da zemlja daje plodove koji rastu i koji utječu i na naš rast, jer uzgajanje biljaka i njihovih plodova zdrava su hrana za tijelo koje raste. U aktivnostima sadnje bilja nastoji se razviti pozitivan odnos djece prema prirodi, ali i osjećaj odgovornosti i brige za bilje i očuvanje prirode.

Aktivnosti sadnje i brige o vrtu potrebno je pratiti zabilješkama kako bi djeca pratila razvoj biljaka.

Veselimo se uporabi povrća iz ekovrta u našoj prehrani.

Leave a comment