Polazak u vrtić/jaslice

Trenutak polaska u vrtić/jaslice za djecu je često prvo veće odvajanje od roditelja, ali i susret s većim brojem nepoznatih osoba što od njih zahtjeva prilagodbu na novu situaciju.
Većina djece se uspješno tome prilagodi. No, u periodu prilagodbe često se zna dogoditi da djeca pokažu neke reakcije na novu situaciju kao što je npr. promjena u hranjenju/spavanju, agresivnost, povlačenje ili neka ponašanja regresije (vraćanje nekih ponašanja koje je dijete već preraslo poput traženja dude, mokrenja u krevet, sisanja prsta i slično). Ova ponašanja nestaju kako se dijete uspješno uspijeva prilagoditi novoj situaciji.
Ona nestaju onom brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio-emocionalne odnose s odgojiteljem. Adaptacija nije gotova kada dijete prestane plakati, već kada počne spontano izražavati svoje osjećaje. Postupnost omogućava da prilagođavanje bude bezbolnije. Radi prevencije poteškoća u adaptaciji, neophodna je komunikacija između roditelja i odgojitelja.
Adaptacija ne završava onda kada prestane plač ili prethodno spomenuta ponašanja već onda kada se dijete u vrtiću snalazi, komunicira, jasno izražava svoje osjećaje.
Neki savjeti za uspješan odlazak u vrtić/jaslice:

  1. Pripremite dijete na igru s vršnjacima kroz druženje i zajedničku igru s djecom (uključite ga u organizirane programe za djecu). Potaknite djetetovu želju za vršnjačkim društvom.
  2. Prije polaska u vrtić odvedite dijete da zajedno upoznate prostor, odgojiteljicu u vrtiću, dvorište ispred vrtića i slično.
  3. Nastojte da dijete istovremeno nema još jednu veliku promjenu u životu – npr. preseljenje, rođenje brata/sestre i slično…
  4. Prvih dana neka dijete bude u vrtiću kratko, nikako duže od 2-3 sata, poželjno i kraće. Surađujte s odgajateljem koji će vam znati opisati kako se dijete snalazi te ćete prema tome planirati dužinu ostanka.
  5. Ako je dijete vezano uz neku igračku, tu igračku možete prve dane nositi u vrtić i ona će mu pomoći da se u novom prostoru osjeća sigurnije.
  6. Prilikom rastanka pozdravite se s djetetom, najavite kada ćete doći (ne prema satu već prema događaju koje će dijete znati prepoznati – npr. „kada budete jeli voće“ ili slično). Ne odlazite bez pozdrava ako vam se čini da se dijete zaigralo. Izbjegavanje suza u ovom periodu na ovaj način ne donosi koristi jer se dijete treba naučiti nositi s odvajanjem. Odlaženjem bez pozdrava djetetu unosite nesigurnost jer ono može očekivati da ćete i inače otići bez pozdrava.
  7. Budite spremni da će dijete kada krene u vrtić od vas tražiti više pažnje. Osigurajte i osmislite posebno vrijeme samo za vas (šetnja poslije vrtića ili slično).
  8. Ako dijete nerado priča o vrtiću nemojte ga o tome pretjerano ispitivati.
  9. Kada primijetite da se dijete sve više veseli odlasku u vrtić radujte se s njim jer je to dobar znak da se prilagođava novoj situaciji.
  10. Pripremite i sebe na odvajanje. Nastojte ne prenositi vaše strahove, tugu na dijete jer će mu to samo otežati prilagodbu. Prenesite mu ideju da je vrtić veselo i sigurno mjesto u kojem ga čeka puno zabave i prijatelja.

Leave a comment